Rent faktisk dumpes så meget plastikaffald i verdenshavene, at det svarer til, at vi tømmer en fyldt skraldebil i havet – hvert eneste minut.

Når plastik flyder frit rundt i vores natur, forveksler mange fisk, skaldyr og fugle plastikket med føde. Det kan føre til kvælning, fordøjelsesproblemer, forgiftning og falsk mæthedsfornemmelse – f.eks. er bestanden af havfugle halveret de seneste 50 år, hvilket bl.a. skyldes, at fuglene indtager plastik. Nye tal viser også, at 23% af fiskene i de danske farvande har plastik i kroppen.

Har du spist mikroplast i dag?

Planlægger du at spise muslinger eller fisk til aften? Så kan du være næsten sikker på, at du også indtager op til flere stykker mikroplast, der efterhånden har spredt sig til mange af vores fødevarer.

Den langsomme nedbrydning af plastik medfører, at der udvikles mikroplastik, der truer alle dele af fødekæden – og dermed også os mennesker. Man kan sige, at vi stille og roligt er i gang med at fodre os selv med plastik. De dele af fisken, der ikke bliver til filetter, ender ofte som fiskemel, som vi giver til vores dyr, som vi senere spiser og får mælk fra.

Du kan gøre en forskel

Med enkle tiltag kan du gøre en forskel. Hvad med at bruge et indkøbsnet i stedet for at købe en plastikpose i supermarkedet? Og hvad med at bruge strikkede karklude i stedet for engangskarklude? Det er også en god idé at sortere plastikaffald, som f.eks. emballage, fra dit husholdningsaffald og smide det i de passende affaldscontainere.

Mange bække små bliver hurtigt til et stort, rent hav. Gør vi alle en indsats, løfter vi i flok og gør en kæmpe forskel for vores fremtid, vores børn, vores dyr - vores liv.

 

Læs infografikken og bliv klogere på, hvad plastik i havet betyder for os:

 

Infografik: Affald i Havet