Liseberg Restaurants AB driver samtlige restauranter, snack barer og iskiosker i Liseberg, Nordeuropas største forlystelsespark. Som forberedelse til sommersæsonen investerede virksomheden i et helt nyt restaurant kompleks døbt ’Berg Salonger’. Her er plads til 360 spisende gæster. I højsæsonen har restaurantklyngen kapacitet til 4000 besøgende om dagen. I bygningen deler Burger King, en sandwich bar og et pandekagebageri samme siddeområde, der er indrettet som en elegant rækkehus fra de tidlige 1900’ere. Målsætningen er hurtig service med stil, og hvert rum i ’rækkehuset’ har sit eget tema; ’spisestuen, biblioteket og orangeriet. Fredrik Löfgren, som bestyrer Fast Food afdelingen i Liseberg, forventer 4.000 besøgende dagligt i juli og august i restaurantens 12 timer lange åbningstid. For effektivt at kunne håndtere affald fra de mange gæster, har man strategisk opstillet fem affaldskomprimerende skraldespande i spiseområderne både inde og ude.

Ikke plads til affald

De fem skraldespande i Bergs Salonger er ikke eneste i Liseberg af sin slags. I en anden fast food restaurant og ved en iskiosk i nærheden er der endnu fem. Sammenlignet med traditionelle skraldespande er det en stor fordel, at affaldets volumen i fyldte poser reduceres, så der er ikke behov for at skulle mase poserne sammen. Hvis arealet i skralderummet er meget begrænset, hvilket er virkeligheden for nogle af parkens restaurationer, er det vigtigt at affaldet fylder så lidt som muligt. I en af restauranterne, som ligger på en bakke, er der f.eks. ikke plads til en ballepresser eller til store poser løst affald i skralderummet. Parkens ledelse er meget tilfreds med investeringen i de ti affaldskomprimerende skraldespande. Gæsterne, især de helt små, er begejstrede for skraldemaskinerne, specielt fordi den åbner og lukker automatisk, når børnene nærmer sig med deres skrald.

FAKTABOKS:

7 gange så meget affald

Skraldespandene i Liseberg er et nyt affaldskomprimerende system til offentlige områder, hvor der produceres meget affald - restauranter, stationer, lufthavne eller shopping centre. Skraldespandene er af almindelig størrelse, men kan automatisk komprimere affaldet, så beholderen kan indeholde 7 gange så meget affald som almindelige skraldespande.