Når beboerne i Skovgårdsparken, der er en del af Brabrand Boligforening, går ned med skraldet, møder de en ikke helt almindelig containerplads.

For at komme af med affaldet skal man bruge en identificeringsbrik, og når man smider affaldsposen i containeren, viser den, hvor meget posen vejer. Elektronikken drives af et indbygget solcelleanlæg.

Ved at demonstrere, hvor meget affaldet vejer, minder man beboerne om, at de måske har glemt at smide syltetøjsglasset i glascontaineren.

”Vi har længe spekuleret over, hvordan vi i boligforeningen kan spare ressourcer på affaldshåndteringen, og vi er kommet frem til denne løsning, som sparer på både tid, penge og miljøkontoen,” fortæller afdelingens serviceleder Lars Ravn.

Skal få beboerne til at sortere

Chippen gør det umuligt for andre end beboerne at bruge affaldscontainerne, og vægten minder beboerne om, hvor meget affald de smider ud.

”Ved at demonstrere, hvor meget affaldet vejer, minder man beboerne om, at de måske har glemt at smide syltetøjsglasset i glascontaineren. Vi håber, at det vil få folk til at gå mere op i affaldssortering,” siger Lars Ravn og fortæller, at netop sortering og oprydning er en af afdelingens store tidsrøvere.

Nu har vi teknologien til at håndtere en reguleret husleje, og jeg tror, at det vil kunne skabe endnu større besparelser for både beboerne.

”I vores afdeling har vi brugt rigtig meget tid på sortering. Med denne løsning bliver beboerne forhåbentlig bedre til selv at gøre det, og det frigiver en del ressourcer til andre ting,” siger han.

Hver gang, boligforeningen bruger ekstra tid på affaldshåndtering, går det ofte fra de grønne områder. Derfor vil den nye affaldsløsning få en mærkbar effekt på områdets miljøpåvirkning, mener servicelederen.

Håber på affaldsreguleret husleje

I øjeblikket betaler alle beboere det samme beløb for affaldshåndtering, men Lars Ravn håber, at der kommer en lovændring, som gør det muligt at regulere beboernes husleje efter, hvor meget affald de genererer.

”Nu har vi teknologien til at håndtere en reguleret husleje, og jeg tror, at det vil kunne skabe endnu større besparelser for både beboerne".