Der er PCB, bly og asbest i størstedelen af alle de byggerier, der rives ned i Danmark, og disse giftstoffer er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, årsag til hormonforstyrrelser og flere hundrede kræfttilfælde om året. Derfor opfordrer formanden for Nedbrydningssektionen i Dansk Byggeri, Thomas Kingo, nu landets kommuner til at prioritere miljøet, næste gang de skal have revet en bygning ned.

"I sidste ende vil kommunerne komme til at betale en langt højere pris for at fjerne forureningen, rydde op og betale erstatninger, end den miljørigtige nedrivningsløsning ville have kostet i første omgang," siger Thomas Kingo.

For at undgå at giftstofferne ledes ud i miljøet, kræver det, at nedrivningen fortages af nedrivere, der har en uvildig kontrolordning tilknyttet. På den måde kan bygherren være sikker på, at de giftstoffer, der findes i maling, fuger og isolering, sorteres fra det byggeaffald, som skal genbruges. Medlemmer af Nedbrydningssektionen i Dansk Byggeri er underlagt en uvildig kontrolordning i relation til NMK96, som betyder, at de får kontrolleret deres håndtering af nedrivningsopgaver af COWI.

Kommunernes ansvar

"Vi har fået henvendelser fra rigtig mange kommuner, som ønsker vejledning til grønnere nedrivninger, og det er direkte årsag til, at mange kilo gift nu ikke længere florerer i Danmark. Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning," siger Thomas Kingo, som samtidig påpeger, at der stadig er lang vej igen til et giftfrit Danmark, og at det kræver en samlet indsats:

"Når vi står foran valget om at sortere batterier fra det andet affald eller lade være, ved vi godt, hvad vi burde gøre. Men tanken, om at naboen nok alligevel ikke sorterer sit affald, er demotiverende. For den enkelte kommune kan én billig nedrivning virke harmløs, men jeg håber, at de ansvarlige i kommunerne husker på, at de er det store billede. Det er dem, der redder liv og natur, når de træffer det miljørigtige valg."