I dag står bygninger for cirka 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug, og det sætter i sagens natur et gevaldigt aftryk på klimaet. Derfor er bæredygtighed og klimahensyn blevet en central del af dagsordenen i forbindelse med nybyggeri og renovering af bygninger. ”Der er et kæmpe potentiale i at reducere CO2-udslippet i byggeriet – også i eksisterende bygninger,” fortæller arkitekt og bygningskonstruktør Brian Rask Madsen, der er rådgiver i OBH Rådgivende Ingeniører.

Et mere klimavenligt hus er ikke langt væk

Der findes en række enkle metoder, som kan give et mere klimavenligt hus. ”Isolering kan være med til at reducere energiforbruget, og mange ældre bygninger kan især have gavn af ny loftrumsisolering, eller at få skiftet de gamle termoruder ud med nye energiruder.,” siger Brian Rask Madsen. Også isolering og optimering af de tekniske installationer kan reducere energiforbruget.

Tætte huse stiller krav til indeklimaet

Et bedre isoleret hus stiller dog også krav til indeklimaet, som derfor er kommet meget i fokus, fortæller Brian Rask Madsen. ”Når husene bliver mere og mere tætte, får man måske ikke skiftet luften så ofte, og derfor får mange etableret et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Derved sikrer man et godt og stabilt indeklima, samtidig med man oplever en øget komfort."