Storskrald

Reuse: Storskrald rummer guldgrube

Det nye initiativ ReUse fra Aarhus Kommune skal hjælpe aarhusianerne med at dele og genbruge deres brugbare storskrald. Det er alt lige fra møbler til hvidevarer, der har flere gode leveår endnu.

Vi bliver nødt til at spare på vores forbrug af Jordens ressourcer, hvis vores børns børn skal have en chance for en beboelig planet og nyde nogle af de samme goder som os. Derfor er Aarhus Kommune også gået foran med initiativet Reuse, der skal hjælpe borgerne i byen med at dele og genbruge deres storskrald. ”Vi ved, der er en kæmpe interesse blandt aarhusianere for at genbruge storskrald. Det er jo en god måde at spare penge på og endnu vigtigere, så sparer det på Jordens begrænsede ressourcer,” siger Kristian Würtz, Rådmand for Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Eksperimenterende genbrugsstation

Reuse er en midlertidig, eksperimenterende genbrugsstation og bytteplads, der er placeret på Godsbanen i Aarhus og som er startet fra i år. Her kan borgere indlevere deres storskrald, hvor det vil blive sorteret i brugbart og ikkebrugbart, og så kan andre komme forbi og hente det. Projektet er sat til en periode på to år, hvorefter det vil blive reevalueret.

AF BO CHRISTENSEN

Den 18. april åbner Reuse i Aarhus, som er opstået på baggrund af tanken om en øget recirkulering af affald. Ved at give mulighed for at bytte storskraldet, flyttes grænserne også for, hvornår man ser på affaldet som affald, forklarer Gitte Tholstrup Kaalby, funktionsleder, Plan og Projekt, Affald i Aarhus Kommune. ”Reuse bliver et ’pitstop’ for storskraldet på vejen mellem hjemmet og affaldscenteret, hvor affaldet får en ekstra chance for levetidsforlængelse, og dermed giver mindre affald i kommunen. Vi indretter området med containere, der har hvert deres tema som for eksempel køkken, kælder, kontor m.m., og så vil der eksempelvis komme et køkken, hvor man kan finde tallerkener i skabene, således at gæsterne på Reuse behandler affaldet som ting i stedet,” siger hun.

Ansvarlighed og god stemning

Selve indretningen af Reuse-området er også gennemtænkt, i det det ikke bliver muligt at køre ind på området med sin bil eller varevogn. ”Der vil være trækvogne, som man kan benytte, og det er et spørgsmål om god stil på området. Her er samarbejdet med de frivillige, som er en del af tanken om medborgerinddragelse, engagement og følelsen af ejerskab til området, også væsentligt. Man skal få en god oplevelse på Reuse og selv være med til at skabe den gode stemning, tage hensyn, udvise ansvarlighed og kun tage, hvad man har brug for,” fortæller Gitte Tholstrup Kaalby og tilføjer, at der selvfølgelig også er ansatte til drift opgaver.

Succes og fremtid

Idéen til Reuse er udviklet sammen med byens borgere, og planlægningen er sket i et forløb præget af involvering af borgerne i tankerne om, hvordan Reuse skal fungere. Hele projektet skal, ifølge Gitte Tholstrup Kaalby, evalueres i midten af 2016, hvorefter byrådet skal tage stilling til, i hvilken form projektet skal fortsætte. ”Der vil blive en god synergi omkring de aktiviteter og værksteder, som ligger på Godsbanen i forvejen, og hvor man vil kunne låne værktøj til projekter, ligesom der vil være fælles arrangementer. Det er spændende, om vi kan ramme målgruppen, som især er studerende, der flytter en del og har lyst til at medvirke til recirkulering af affaldet, som jo er en stor trend i det hele taget,” Hvis de bestiller en storskraldsafhenting kan tingene komme på Reuse fortæller hun og tilføjer, at Reuse har åbent hver dag mellem kl. 12 og 17.