At gendyrke handler om at udnytte resterne af dine grøntsager – i stedet for at smide dem i skraldespanden. Det er både hyggeligt, sparer dig penge og mindsker madspild.

Hvidløg
Hvis dine hvidløg er begyndt at spire, så sæt dem i et glas med lidt vand og vent på, at spirerne vokser sig høje. Alternativt kan du sætte dem i jord med den flade del af fedet nedad. Efter en uges tid begynder hvidløget af spire, og du kan klippe det ligesom med purløg.

Forårsløg
De små rødder fra forårsløg, som du normalt smider ud, kan du plante i en urtepotte. Forårsløg vokser ca. 1 cm. om dagen, og du kan gendyrke dem året rundt.

Løg
Gem bunden af løget og tør det et par dage. Derefter kan du plante det i jord og gendyrke det. Læg løgskiven så rødderne peger nedad og dæk det til med jord. Du kan spise løgets spirer løbende ligesom purløg, eller du kan vente på, at løget laver et helt nyt løg nede i jorden.

Basilikum
Basilikum kan gendyrkes ved at sætte stilke med blade i et glas vand et sted med rigeligt sol. Når roden er vokset ca. 5 cm. sættes den i en urtepotte med jord i.

Kål
Kål kan gendyrkes i en helt almindelig urtepotte i køkkenet, hvor den lille hvide stub, som man ellers ville smide ud fra kålhovedet, sættes ned i en potte, og så gror spidskålet frem igen.

Ingefær
Læg ingefærklumperne i vand i et døgns tid. Derefter planter du dem i en potte med jord et sted, hvor der er sol og varme.

Selleri
Sæt din afskårende selleri i en skål med varmt vand et sted, hvor der er meget sollys. De nye blade vil vokse op fra midten, og vil blive tykkere og tykkere. Efter 5-7 dage kan sellerien sættes i en potte med jord.  

Salathoved
Ligesom med løg og selleri, skal du gemme bunden af salathovedet. Sæt det i ca. 1. cm. vand og efter et par dage, når du kan se nye blade og rødder, skal du sætte salaten i jord. Bladende kan vokse sig op til to gange så store.

Porrer
Brug bunden af porren med de små rødder. Porrer kan genplantes i en urtepotte, hvor den laver et løg nede i jorden, og der vil vokse en helt ny porre frem.