Meget af det tøj, vi smider ud, er ikke slidt op. Men det sidder måske ikke længere så godt, som det gjorde en gang, eller farven er bare helt fra en anden tid. Hos Miljøstyrelsen spørger de blandet andet, om vi dog ikke kan bruge det bedre, end bare at smide det ud? ”Der er heldigvis flere gode eksempler på, hvordan man kan forlænge levetiden på vores tøj. Det kan godt være, at du selv er færdig med at bruge det, men derfor kan andre måske sagtens få glæde af det. Vi kan for eksempel smide det i mange af de tøjcontainere, som er sat op af bl.a. velgørenhedsorganisationer. Det er en god måde at sende sit tøj videre til andre, der kan få glæde af det. De senere år har vi dog også set en række nye byttemarkeder og eksempler på forretningsmodeller, som også får sat brugt tøj i omløb igen,” fortæller Anne-Mette Lysemose Bendsen, civilingeniør hos Miljøstyrelsen.

Mange nye ideer

Blandt de nye former for tøjbytte er for eksempel større markeder, hvor man kan komme og bytter sit tøj til noget andet, men det kan også blot være veninder, der mødes privat og bytter tøj. Eller du kan være med i ’Share Your Closet’, som fungerer ligesom et bibliotek, hvor man låner tøj af hinanden, uden at der er penge involveret. ”Blandt de nye forretningsmodeller ser vi eksempelvis også koncepter, hvor du får adgang til at leje kjoler eller andet tøj i en periode, hvorefter du kan aflevere det igen og få noget nyt/brugt,” forklarer Anne-Mette Lysemose Bendsen og tilføjer, at et andet eksempel er en abonnementsordning for løbende udskiftning af babytøj, som ifølge Vigga Svensson, en af idekvinderne bag, kun bruges omkring syv gange, inden babyen er vokset videre til næste størrelse.

Stadig mange tekstiler til forbrænding

Ifølge Anne-Mette Lysemose Bendsen ender over halvdelen af vores tekstiler højst sandsynligt til forbrænding, og det er ikke nødvendigvis det mest hensigtsmæssige i et miljøperspektiv. Ud over at genbruge tøjet, er der også andre måder at anvende det på. ”Noget af det tøj, som i dag ikke bliver genbrugt, bliver genanvendt til klude eller isoleringsmateriale. Der findes ikke mange eksempler på anlæg, der kan omdanne det brugte tøj til tekstilfibre, som kan indgå i nye tekstilvarer. Men eksemplerne på nye forretningsmodeller er godt for levetidsforlængelsen af vores tøj,” siger hun og påpeger, at der selvfølgelig også er en god økonomi i det for den enkelte, når man bytter sit tøj eller har en abonnementsordning.