I 2050 vil der være mere plast end fisk i havet, hvis vi ikke gør noget. Et samarbejde mellem Plastindustrien, Det Økologiske Råd og NGO’en Plastic Change i det tre-årige projekt "Plastfrit Hav" vil realisere unikke projekter, der skal føre til handling mod den stigende mængde plastik i havet. Projekterne skal vise, hvor meget plastik der findes i vores nærmiljø og det er målet, at vi selv skal beskytte vores miljø imod mere plastforurening og udnytte plastik som ressource. Projektet består af fire delprojekter: Plastfri Roskilde Fjord, Bænken & Spanden, fotokonkurrencen Skønheden og Udyret samt en app.

Lokal involvering mod plastik i havet

Projektet ”Plastfri Roskilde Fjord” fungerer som model for, hvordan man fremover kan beskytte en lokalitet imod plastforurening. Fjorden kortlægges systematisk for indhold af plastik og det vil blive testet, om membranteknologi kan rense vandet yderligere for plastik.

Bænken & Spanden er det mest konkrete i forhold til genanvendelse af plastik. Hvert år samler op mod 20.000 frivillige 1000 tons plast på Vestkysten, bl.a. for at sikre turisteffekten.

”Vi vil frem til en model for, hvordan man forankrer tankegangen hos dem, der bor i området og har en interesse i at beskytte det. Med borgermøder og anden involvering skal projektet bevidstgøre og få problemet på dagsordenen,” siger Henrik Beha Pedersen.

Affaldsplast med stor værdi

”Bænken & Spanden er det mest konkrete i forhold til genanvendelse af plastik. Hvert år samler op mod 20.000 frivillige 1000 tons plast på Vestkysten, bl.a. for at sikre turisteffekten. Vores projekt vil omdanne det indsamlede plast til bænke og spande, der kan bruges på strandene,” siger han.

Projektet skal både være en hyldest til de frivilliges oprydningsindsats og samtidig vise, hvor stor en værdi plasten stadig har.

”Projektet får bundet historien op i helt konkret produkter. Målet er at nå frem til en forretningsmodel for, hvordan plastik kan blive genbrugt, støbt og formet til bænke og spande,” siger Henrik Beha Pedersen, og tilføjer, at hensigten er at løfte teknologierne, så der kan komme forretningsmuligheder og økonomi i det.

Flere billeder på plastikproblemet

Fotokonkurrencen ”Skønheden og Udyret” skal sætte spot på den smukke men beskæmmede havnatur.

”Vi vil øge den visuelle opmærksomhed på problemet med plastik og inddrage kulturinstitutionerne i Danmark,” siger Henrik Beha Pedersen.

Konkurrencen ender i en prisoverrækkelse og udstilling på Den Blå Planet og bliver en vandreudstilling.

Sidste delprojekt er en app til hjælp for os forbrugere ved valg af plejeprodukter. En creme kan indeholde op til 400.000 stykker mikroplastik, der, ud over at havne på huden, også kan blive skyllet ud med vandet, når vi tager bad.

Vores internationale partnere påpeger, at vores måde at lave partnerskaber på, hvor plastindustrien går sammen med NGO’er om en fælles dagsorden, er unik.

”App’en skal være en hjælp til at navigere forbi mikroplastik i plejeprodukter. Det er del af en international kampagne og har allerede ført til, at der i USA kommer et forbud mod plastik i kosmetiske produkter, og forhåbentlig vil det føre til, at det også bliver udfaset i EU,” siger Henrik Beha Pedersen.

De fleste er enige om, der skal nytænkning til at løse problemet med plastik i havet, og selve sammensætningen af aktører i projektet er ny i sig selv.

”Vores internationale partnere påpeger, at vores måde at lave partnerskaber på, hvor plastindustrien går sammen med NGO’er om en fælles dagsorden, er unik,” slutter Henrik Beha Pedersen.