PROFIL

  • Jakob Clemen
  • Miljøkonsulent i Plastindustrien, brancheforeningen for plastforarbejdende virksomheder

Genbrugsplast er ikke blot til fordel for miljøet, men også for den enkelte virksomhed eller kommune, der kan vise, at ressourcerne bliver brugt med omtanke. ”Vi må holde ressourcerne i kredsløb i en cirkulær økonomi med så lidt spild som muligt,” som Jakob Clemen, Miljøkonsulent i Plastindustrien, påpeger. Med genanvendt plast tager man ansvar, og det er vigtigt på grund af sporbarhed af leverandører og materialer.

Genanvendt plast bliver et markedskrav

”Der er fokus på genanvendt plast fra markedet, hvad enten det er i form af forbruger- eller miljømæssige krav, og det er oplagt at bruge det markedsføringsmæssigt,” siger Jakob Clemen og fortsætter: ”Flere kommuner går i øjeblikket leverandørerne igennem og er i dialog med markedet for at finde frem til alternativer til nuværende løsninger.” Og efterhånden er der alternativer, hvor leverandørerne kan garantere kvaliteten. ”Kvalitetsmæssigt er der meget genbrugsplast, der er på niveau med ny, ”jomfruelig” plast og matcher krav til overflader, brudstykker og sikkerhed,” konstaterer han.

Økonomisk potentiale i genbrugsplast

Genbrugsplast er nu ikke kun et alternativ til nuværende brug af plast, for også helt nye forretningsmodeller kan opstå med udgangspunkt i en cirkulær økonomi. ”For virksomheder er der nye forretningspotentialer i form af forskellige tilbagetagelsesordninger, som skaber et cirkulært kredsløb. Der kan også være tale om helt nye produkter, hvor genanvendt plast er tænkt ind helt fra start i designfasen,” siger Jakob Clemen.