Teknologien udvikler sig så hurtigt, at man som virksomhed og privatperson kan føle sig nødtvunget til at opdatere sit udstyr relativt ofte. Det er dyrt og så er det en enorm belastning for miljøet.

”Hvis vi fortsætter med at forbruge, som vi gør nu, løber vi tør for vigtige ressourcer inden for relativt få år og miljøet bliver belastet i alt for høj grad. Derfor er det vigtigt, at vi bliver meget bedre til at reparere og genbruge,” siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver hos Miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

Sælg dit defekte udstyr

Mange tror, at defekte telefoner og IT-apparater ligeså godt kan kasseres, men der findes en række virksomheder, der opkøber brugte computere, telefoner og andet brugt udstyr - også selvom det er smådefekt - og sætter det i stand og sælger det på ny.

Hvis du sælger, vil det både indbringe dig lidt penge og skåne miljøet for den belastning dit gamle udstyr medfører i affaldsleddet.

”Hvis du sælger, vil det både indbringe dig lidt penge og skåne miljøet for den belastning dit gamle udstyr medfører i affaldsleddet. Samtidig vil en anden kunne købe noget brugt i stedet for, at der skal produceres nyt og tæres på vores ressourcer,” siger Lone Mikkelsen.

Pulterkammeret skal gennemgås

Folk gemmer mange gange deres gamle udstyr, fordi de måske vil give det videre til familien eller venner. Men mange gange ender det bare med at samle støv og hobe sig op.

”Man kalder det pulterkammereffekten. Folk samler mere og mere udstyr, der i virkeligheden kan repareres eller genbruges, af forskellige årsager. Men fordi det ofte ender med bare at ligge hen, så er det en god idé at sælge det videre, med det samme man ikke skal bruge det længere. På denne måde kan andre få glæde af det,” siger Lone Mikkelsen.

Virksomheder kan med fordel lease computere

I stedet for at virksomheder går ud og køber nye computere, kan de vælge at lease computere. På den måde kan de aflevere dem tilbage til udlejeren, når de vil have en nyere model. Udlejeren kan så leje dem videre til en ny kunde eller måske opdatere computerne, så de lever op til behovet.

Det er vigtigt, at vi ikke bare forbruger, køber nyt og kasserer de gamle produkter, da det er for stor en belastning for miljøet.

”Det er meget mere rentabelt end at skulle købe nyt og leje en container og skille sig af med det gamle – også for miljøet,” siger Lone Mikkelsen.

Gamle produkter belaster miljøet

Når vi skiller os af med udtjente produkter og de skal nedbrydes, efterlader det kemikalier i affaldsleddet. Dette er en miljøbelastning der kan være sundhedsskadelig for både dyr og mennesker.

”Mange af stofferne er allerede forbudt i produkter til børn, da det kan skade børnenes udvikling, men børn udsættes også for alle de andre produkter, vi har i vores hverdag, og derfor er de alligevel ikke tilstrækkeligt beskyttet. Samtidig påvirker disse stoffer også os voksne blandt andet ved at være hormonforstyrrende og dermed sænke frugtbarheden. Flere af dem er desuden kræftfremkaldende,” siger Lone Mikkelsen og slutter:

”Derfor er det utroligt vigtigt, at vi ikke bare forbruger, køber nyt og kasserer de gamle produkter, da det er for stor en belastning for både miljøet , vores børn og os selv. I stedet skal vi reparere og genbruge,” siger Lone Mikkelsen.