Genbrugstips

Tænk anderledes

Tænk alternativt og på, hvordan man kan flette gamle ting mellem de nye.

Genbyg

Genbyg det er et fantastisk sted, og man kan tage ud og kigge på deres ting uden at vide, hvad man skal bruge, ideerne kommer, hvis man lader dem.

Gå på opdagelse

Glem ikke, at bedsteforældres kældre, forældres loftsrum o.l kan indeholde fine ting, som der måske ovenikøbet kan have gode minder med sig og give dit hjem nyt liv med lidt historie i ryggen. Og de vil elske at se de gamle ting brugt igen.

Gå i genbrugsbutikker

Gør det til en vane også at gå ind i butikker med genbrugstøj, når du shopper. Selv om man ikke er så meget til genbrugstøj, kan man nogle gange finde et virkelig smukt tørklæde, en hat, briller, skæve sjove ting, som ofte ikke koster ret meget.

Tag på loppemarkeder

Der er så mange loppemarkeder. Gå på dem. Det er så sjovt, hvad man kan finde. Frugt i en gammel skæv skål, er i mine øjne bare drøn indbydende. Billeder er også sjove at finde sådanne steder, gamle plakater. Og glas, de behøver jo ikke at matche. Man kan langsomt samle ind hver gang man finder et der er fint. Der er så mange muligheder…

Jeg sørger altid for at tømme en tandpasta, bruge en sæbe, eller en honning op før den næste må blive åbnet, for at holde overblikket, og for at intet når at blive for gammelt, uden at jeg opdager det. Min yngste søn går oftest i sin storebrors tøj, og jeg har mange poser i kælderen med børnetøj, babylegetøj og den slags, i tilfælde af at det skulle bruges igen. For mig er det ikke så meget noget, jeg gør, fordi det er fornuftigt og godt for miljøet, men mere fordi storforbrug giver mig en dårlig smag i munden. Jeg køber hellere få lækre ting end en masse skrammel, og jeg kan godt lide at ting har en historie. Jeg flyttede ind i min lejlighed for tre år siden og havde stort set ingen møbler med mig. Derfor er de fleste af mine møbler er genbrug. Mit spisebord er fra min mormor, mit sofabord købte jeg i en genbrugsbutik i Ravnsborggade, min bænk på lauritz.com, en kommode fandt jeg på mine forældres loft, og min seng har min kæreste bygget oven på nogle skabe. Mine spisestole er alle forskellige slags, da jeg har samlet ind og købt dem jeg kunne lide, én ad gangen. Har man gamle ting i hjemmet, kan man også nemmere købe nogle lækre nye ting, uden at hele lejligheden bliver helt ny og sjæleforladt. Det giver en anden stemning i et rum, end hvis alt er nyt og uden liv.

Unikt og charmerende genbrug

Jeg kan godt lide, at man kan tænke det lidt anderledes. Da jeg skulle rykke mit køkken ind i stuen, var jeg virkelig bekymret for, at det ville få det der klinisk og kølige Ilva-look, og endte med at tage på genbyg og finde fine gamle skabslåger, nogle med små ruder i, og sætte dem op i stedet for at købe nye. Sammen med et supersmukt nyt Smegg køleskab, synes jeg, at det undgår at blive for sommerhusagtigt, men stadig have den sjæl jeg frygtede at miste ved en nyt køkken. Og at gå rundt på genbyg, der ligger på Amager og sælger alverdens gamle ting, er det rene slaraffenland, hvis man gider at tænke lidt alternativt. Og det giver sådan mening at bruge alle de smukke ting i lækre materialer igen, i stedet for at få noget nyt bras. Min eksmand og jeg ledte længe efter et langbord og endte med at udvælge nogle virkelig smukke gamle gulvbrædder fra Vor frue kirke, og få en møbelbygger til at lave et bord til os af dem. Vi bildte os ind at en sær runding på et af brædderne, var der hvor døbefonden havde siddet, og det blev et bord, vi havde et helt personligt forhold til, fra første dag vi fik det hjem. Man kan også bruge borde på andre måder. Da jeg fik bygget mit kolonihavehus færdig i sommer, købte jeg bl.a. et gammelt, fransk, solidt bagerbord, og byggede det ind i køkkenet i stedet for at købe en ny bordplade og skabe under. Det var ikke meget dyrere, end hvad nye materialer ville have kostet, og til gengæld ser det tusinde gange mere charmerende ud. Det er måske meget nørdet, og det kræver også lidt mere at finde ting på den måde, men jeg bliver også mere glad for mine ting og synes, det har en hel anden værdi end de ting, som bare er prototyper. Og man kan få det præcis som man ønsker.

Skæv originalitet i genbrugstøj

Jeg har det på samme måde med noget tøj. Min yndlings t-shirt i rigtig mange år, var en 70’er udgave af Zoo’s børne t-shirt. Den sad godt stramt, var nok en 10-12 års størrelse, der var et simpelt tegnet tigerhoved på, og så stod der ’København Zoo’ på den. Især i min periode på teaterskolen i Århus, hvor jeg savnede min hjemby, havde den t-shirt mere sjæl ,end man kunne købe for penge. Efter den blev brugt ihjel, var jeg en dag i zoo og gik ind i deres butik og tænkte, at jeg måske kunne finde en ny. Men at købe den for ny gav slet ikke samme mening. Det er ikke fordi at jeg har vildt meget genbrugstøj i mit skab, men når jeg finder de rigtige ting, har de er ofte en skæv originalitet over sig. Gamle jakker er også fantastiske. Og i Jægersborggade, tæt ved hvor jeg bor, er der en lille butik som sælger lækkert brugt børnetøj til de mindste, og den slags giver virkelig mening, da de små jo aldrig når at have ret mange måneder i det, før de er en ny størrelse. For mig handler det ikke om penge sparet, og jeg gør nu heller ikke den slags ud af samvittighed for miljøet, selv om jeg synes, at man skal tage ansvar. Men det giver bare god mening, at man ikke køber alting fra nyt, at man genbruger de mange smukke ting, der er lavet og langt fra brugt ’op’.