Inden du køber batterier, er det en god ide at gøre dig klart, hvad du skal bruge batterierne til. I mange tilfælde vil genopladelige batterier kunne spare dig mange penge og samtidig skåne miljøet, og kun i nogle få tilfælde er genopladelige batterier ikke at foretrække. Det gælder f.eks. nødlygter og lignende udstyr, der ikke bruges ret tit, da de genopladelige batterier selvaflader over tid. I alskens slags legetøj, cykellygter og lignende er det imidlertid langt det billigste og mest miljøvenlige at købe de genopladelige batterier. Det forklarer Rasmus Partsch, der er projektleder i Test og Analyse ved Forbrugerrådet Tænk.

”Det er klart billigere i længden, og så meget dyrere er de ikke, så de tjener sig hurtigt hjem. Hvis du køber nogle i god kvalitet, kan du bruge dem ca. 1.000 gange, før de mister styrke, og det koster jo ikke så mange penge at lade dem op som at købe nye. Og du kan bruge dem langt de fleste steder. Så der er et økonomisk incitament, og samtidig er det miljørigtigt. Når man så bliver lidt irriteret over, at de ikke holder strøm længere, så skal man købe nogle nye,” siger han og tilføjer, at nu hvor vi går ind i lygtetændingstiden, vil der være særligt meget at spare: ”Så er det jo smart at have nogen klar til børnenes cykellygter – de har det jo med at glemme at slukke for dem, så der kan man spare mange penge ved at have nogle genopladelige batterier klar.”

De bedste batterier

Mht. hvilke genopladelige batterier, det er bedst at købe, testede Tænk tilbage i 2011 diverse af slagsen, og det viste sig, at genopladelige batterier med høj kapacitet, 2600-2700 mAh tåler langt færre opladninger end batterierne med lav kapacitet, 2000-2100 mAh. Du får derfor et langt mere robust batteri ved at gå efter et med lav kapacitet.

Rasmus Partsch fortæller, at ud over at købe en god kvalitet i batterier, er det også vigtigt med en god oplader.

”Det er bl.a. en god ide at gå efter flere funktioner som f.eks. en god ladeindikator, mulighed for at oplade et valgfrit antal batterier samt ladestyring, så laderen selv slår fra, når batteriet er opladt,” siger han.

Ikke almindeligt skrald

Derudover har Rasmus Partsch en række gode råd omkring batterier. Han anbefaler bl.a., at man altid skifter alle batterier i et apparat samtidig, så man ikke blander gamle og friske batterier; at man fjerner batterier fra apparater, der ikke bruges i længere tid, da batterierne kan lække væske, som kan ødelægge apparatet; at man ikke placerer batteridrevne apparater i direkte sollys eller på radiatorer, da batterier ikke tåler varme; og at man lader batterier ligge i den originale emballage, indtil man skal bruge dem.

”Endelig er det meget vigtigt, at du aldrig smider batterier ud som almindeligt skrald, men afleverer dem på genbrugsstationen eller i de korrekte beholdere ved flaske- og aviscontainere,” siger Rasmus Partsch.