”Tag ansvar for jer selv og jeres medmennesker og pas godt på naturen og vores omverden.” Sådan lyder spejderbevægelsens grundideer, og på den baggrund er det ganske naturligt og relevant, at KFUM-Spejderne igen i år tager aktivt del i ERP-Danmarks batteriindsamlingskampagne "Det store batteriprojekt". Det sker ved at arrangere tre events - proppet med børnevenlige, sjove og lærerige aktiviteter - i henholdsvis København, Nr. Lyndelse uden for Odense og Århus.

Det skønne ved børn er, at de endnu ikke - til forskel fra voksne - har indgroede, fastlagte vaner. Vi kan give dem vaner. Forældrene skal vi i mange tilfælde forsøge at få til at ændre gamle vaner

”Der vil f.eks. være aktiviteter som viser, hvordan man kan få strøm ud af en citron. Børn og forældre kan i fællesskab løse en quiz om miljø og elektricitet. Man får mulighed for at klatre i et træ, hvor deltagerne skal tælle alle de batterier som hænger på grenene. Der er tale om underholdende aktiviteter, som samtidig gerne skulle få både børn og voksne til at tænke over, hvordan de bør agere i deres hverdag,” siger projektchef Morten Grouleff, KFUM-Spejderne.

Gode vaner

Målgruppen for de tre events er hovedsageligt børnefamilier, som er interesseret i og nysgerrige efter at lære, hvordan de kan tage del i et samfundsansvar. Derfor bliver aktiviteterne også fortrinsvis styret af børn, der henvender sig til andre børn. Der er tale om indlæring i øjenhøjde. Ved hver event er KFUM-Spejderne repræsenteret af ti børn og tre voksne.

Vi skal sørge for at børn ved, batterier kan genanvendes. De skal absolut ikke smides i skraldespanden. Udover at give dem dén helt basale viden vil kampagnen sætte fokus på, hvordan man i dagligdagen kan indarbejde nogle gode vaner til at forbruge mindre elektricitet

”Det skønne ved børn er, at de endnu ikke - til forskel fra voksne - har indgroede, fastlagte vaner. Vi kan give dem vaner. Forældrene skal vi i mange tilfælde forsøge at få til at ændre gamle vaner.” Helt overordnet sætter kampagnen fokus på, hvordan man bortskaffer brugte batterier. Batterier indgår jo i alle de ting både børn og voksne i stor stil jonglerer med i hverdagen: ipads, mobiltelefoner, kamera, fjernbetjening, bærbar computer,  spillekonsoller osv. ”Vi skal sørge for at børn ved, batterier kan genanvendes. De skal absolut ikke smides i skraldespanden. Udover at give dem dén helt basale viden vil kampagnen sætte fokus på, hvordan man i dagligdagen kan indarbejde nogle gode vaner til at forbruge mindre elektricitet.

20.000 spejderbørn

Et eksempel kan være at rulle gardinerne op i stedet for at tænde lys. Ligesom man hurtigt og nemt kan tage sin mobiloplader ud af stikkontakten, når telefonen er opladet. Vi vil vise børnene, hvad de meget enkelt selv kan gøre og dermed lære dem at tage et personligt ansvar.”

Det er vigtigt, børnene kender til konsekvenserne ved manglende genanvendelse. Gennem vores aktiviteter kan de selv finde ud af, hvordan de kan forbedre miljøet, og samtidig lærer de at fortælle andre, hvorfor genanvendelse er vigtig

KFUM-Spejdernes egne medlemmer – ca. 20.000 børn - får også en masse ud af at deltage aktivt i batteriindsamlingskampagnen. Organisationen har udarbejdet et indbydende hæfte med forslag til aktiviteter, hvor man kan hente al relevant viden om de mange forskellige typer batterier, hvordan de ser ud, er sat sammen og hvordan de udskiftes. Alt sammen med fokus på genanvendelse og andre former for miljøhensyn. ”Det er vigtigt, børnene kender til konsekvenserne ved manglende genanvendelse. Gennem vores aktiviteter kan de selv finde ud af, hvordan de kan forbedre miljøet, og samtidig lærer de at fortælle andre, hvorfor genanvendelse er vigtig". Vores aktiviteter er målrettet de forskellige aldersgrupper.”

Leg og lær

Den primære grund til at KFUM-Spejderne deltager i ”Det store batteriprojekt” er ønsket om at være med til at  bære budskabet om ansvarlighed frem til voksne og børn. Det er ikke for at hverve nye medlemmer. ”Alle er velkomne til vores events og her får de mulighed for at stifte bekendtskab med nogle af de aktiviteter, børnene lærer i de lokale spejdergrupper. Vi håber, folk vil synes det er en god og sjov oplevelse, som samtidig indprenter børnene, at de skal gemme de brugte batterier og aflevere dem til genanvendelse.”