Påsken, en af årets store madspildshøjtider, står for døren. Ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer udgør madspildet i påskeugen 279 millioner kr. Danskerne køber ind for 24% mere i påskeugen sammenlignet med en gennemsnitlig uge i løbet af året. Og for hver gang, danskerne bruger 1.000 kr. på påskemad, ender mad for 140 kr. i skraldespanden. I år fylder forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad 10 år. Debatten og fokusset på madspild er steget, men der er fortsat behov for, at kampen mod madspild forankrer sig hos forbrugerne. Derfor har organisationen stadig en stor opgave foran sig og lancerer en ny praktisk guide til at undgå madspild i påsken.

1# - Køleskabsbuffet

Indsats mod madspild begynder allerede i god tid. Sørg for at gøre plads til påskens mad ved at spise dig igennem de gode rester og madoverskud i køleskabet og i fryseren, så der skabes plads. Mange bruger i forvejen søndagen som ’Køleskabsbuffetdag’ og holder én gang om måneden en ’Tøm-fryseren-dag’. Inden påsken skal disse dage afholdes lidt oftere.

#2 - Undgå hamsterfælden

Onsdag før påske og lørdag mellem Langfredag og Påskedag er som regel blandt de travleste dage for supermarkeder. Men du behøver ikke at hamstre al mad til påsken på én gang. Mindre supermarkeder holder ofte åbent på helligdage, og du behøver derfor ikke at købe det hele ind på én gang.

#3 - Bedre mad – ikke mere mad

I en Epinion-undersøgelse svarede hele 76% af danskerne, at de har svært ved at beregne, hvor meget mad, der skal laves til påskefrokosten. Undersøg i god tid, hvor mange, der kommer til påskefrokosten, og hvem de er. De yngre og de mere fysisk aktive medlemmer af familien spiser ofte mere end de ældre. Tommelfingerreglen for portionsstørrelser for voksne er ca. 500 gram mad til en frokost og ca. 700 gram til en middag – inklusiv brød. Køber du lidt mindre ind, får du også bedre råd til at købe fødevarer af bedre kvalitet, som opvejer kvantitet.

#4 - Mindre størrelser fade og tallerkener

Jo større tallerkenen er, des mere er dine gæster motiverede til at fylde den op med mad. Lidt mindre størrelse fade og tallerkener på påskefrokostbordet medvirker til, at man ikke ender med at overfylde sin påsketallerken og kun får spist halvdelen.

#5 - Opdel maden inden du gemmer den

For at madrester bedre kan gemmes, skal du vente med at sammenblande enkeltdelene i hver ret til lige før servering. Så er det nemmere at anvende dem i retter dagen efter. Eksempelvis salat for sig, dressing for sig, kartofler sig.

 

Rester skal ikke skubbes frem i tiden: Det er ikke nok at gemme dine madrester efter påskefrokosten. Du skal med det samme også have en plan med dem.

 

Intet madpoliti: At undgå madspild handler i hele taget ikke om, hvad du gør forkert – det handler om, hvad du kan gøre lidt bedre. Dine gæster ønsker ikke madpoliti og løftede pegefingre under påskefrokosten, og du skal bestemt ikke skrue ned for på hyggen.