Hvert år smider vi ifølge Miljøstyrelsen i Danmark 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Det største madspild sker ikke overraskende i husholdningerne (36 procent) og dernæst detailhandlen (23 procent). Siden bevægelsen Stop Spild Af Mad blev stiftet i 2008 med Selina Juul i front har Danmark imidlertid indtager rollen som foregangsland i kampen mod madspild. Både forbrugere og supermarkeder har i løbet af de sidste 10 år gjort en stor indsats for at reducere mængden af mad, der går til spilde.

83 % af danskerne vil minimere madspild

Ifølge Landbrug & Fødevarers tal fra 2016 svarer 83 procent af danskerne, at de er blevet mere interesserede i at minimere husstandens madspild. Og i 2017 svarede 44,5 procent af danskerne i en undersøgelse far Danmarks Statistik for Stop Spild Af Mad, at deres husstand havde større fokus på madspild, end de havde året før.

Win-win for forbrugere og supermarkeder

Supermarkederne har i de seneste år har indført mange nye tiltag mod madspil, og der er gjort store fremskridt. Flere danske supermarkedskæder har præsteret markante reduktioner af madspild på få år. ”Supermarkederne har virkelig rykket sig de sidste 10 år. Det vigtigste initiativ er, at butikkerne er begyndt at sætte datovarer ned og placere dem bestemte steder i butikken,” siger Selina Juul og understreger, at danskerne er vilde med at købe datovarer. Hele 43 procent af danskerne køber varer fra datovarehylder en eller flere gange om ugen. ”Det er win win, for supermarkederne får solgt deres mad, og vi forbrugere får billige fødevarer,” siger Selina Juul.

Kreative tiltag mindsker madspildet

Hun fremhæver også, at det er blevet mere udbredt at sælge frugt og grønt per vægt frem for per styk. Det betyder, at små stykker frugt og grønt, som tidligere blev kasseret, i dag bliver solgt. Endelig roser hun supermarkederne for at have indført deciderede 'stop madspildsprodukter'. Det kan være chips lavet af daggammelt brød eller tomatsuppe lavet af 'grimme' tomater, der ikke bliver solgt. ”Der er brug for den slags initiativer, hvis vi skal mindske madspildet endnu mere i Danmark. Og det viser, at det at bekæmpe madspild også kan være en profitabel forretningsmodel, for danskerne er meget glade for at købe stop madspildsprodukter,” siger Selina Juul.

 

Test dig selv

Hvor meget ved du egentlig om madspild? Tag "Madspildstesten" og find ud af, hvor meget du ved om madspild, få inspiration og vind!

Tag testen lige her.