Her i vores del af verden har vi råd til at købe mad, og mange af os køber dejlige råvarer, som vi gerne vil bruge friske. Det er fint nok, men vi har en tendens til at smide meget ud, som er blevet til overs, enten fra selve måltidet eller hvis råvarerne når at blive for gamle, inden vi får dem brugt. ”Viden om, hvordan man behandler og opbevarer madvarer, er meget vigtig i denne sammenhæng. Vi vil meget gerne spise ordentligt, sundt og sikkert, så vi smider nok heller ud, end tager chancen. Desuden koster det alligevel ikke så meget,” forklarer Jessica Aschemann-Witzel, lektor ved Institut for Marketing og Organisation på Aarhus Universitet og tilføjer, at når man spørger folk om deres holdning til madspild, så svarer de fleste, at de føler, det ikke er ikke i orden at smide noget væk.

Tænk lidt i forvejen

Forbrugerne ved altså godt en del om problemerne med madspild, men vi er jo rationelle forbrugere, som gerne vil foretage ’smart shopping’ og have ’value for money’. Når vi står i supermarkedet, er det fristende at tage nogle af de forskellige tilbudstyper til nedsat pris, men det gælder om at tænke sig lidt om i forvejen. ”Det er jo ens egen beslutning, om man vil købe et af de mange tilbud. Forbrugerne er også nødt til at vænne sig til at tænke lidt over, hvad man for eksempel kan fryse ned, og hvordan man kan opbevare ting ved den rette temperatur,” siger Jessica Aschemann-Witzel og fremhæver supermarkedernes nedsatte pris på varer, der nærmer sig mindste holdbarhedsdato som en win-win situation, hvor supermarkederne slipper for at smide varer ud, mens forbrugerne også får varerne billigere.

Supermarkederne centrale

Der er dog flere led i hele fødevarekæden, påpeger Jessica Aschemann-Witzel, og nævner fødevareproducenterne, som et led, hvor der også foregår madspild, men supermarkederne har en vigtig rolle. ”Supermarkederne står i en central position mellem producenterne og forbrugerne, og hvis de tager en beslutning, så påvirker det begge de andre aktører, lige som de også kan tage forbrugerkrav og bringe dem videre til producenterne,” fortæller hun og påpeger, at en lovgivning om en mere homogen datomærkning, så det bliver mere gennemskueligt, muligvis også vil have positiv effekt.

Vigtigt fokus

Ifølge Jessica Aschemann-Witzel påvirker trendsettere og madbloggere m.m. også forbrugeradfæren, men nok mest i forhold til bevidstheden om madspild. Madspild sker meget i forbrugernes egne husholdninger, og det kan være svært at se, hvor meget der faktisk smides ud. ”Det er ikke lige som en el-bil, der står foran huset og viser, hvad man gør for miljøet. De sociale normer er måske ikke så stærke på det her område. Men det er da godt, hvis man fokuserer mere på at være kreativ med madrester m.m.,” mener hun.