Det vil hjælpe mange mennesker, som ellers ikke har råd til at handle ind, hvis supermarkederne vil donere deres overskudsmad.

Hvert år bliver der smidt mad ud for cirka 11,6 milliarder kroner i Danmark. 89 procent af alle danskere mener, at det er et mad- og ressourcespild, vi burde sætte en stopper for. Maden skal i stedet hjælpe landets mindst bemidlede borgere, mener de ifølge en undersøgelse fra 2015 lavet af Epinion for Dansk Folkehjælp og Stop Spild Af Mad.

Hvis supermarkederne vil gå med til det, vil det kunne give en øget livkvalitet for mange mennesker, fortæller Karsten Schiøtz, næstformand for Landsorganisationen for Udsatte (LOFU).

Støtte til økonomisk pressede

”Det vil hjælpe mange mennesker, som ellers ikke har råd til at handle ind, hvis supermarkederne vil donere deres overskudsmad. Det kan hjælpe en familie fra at skulle sælge huset, hvis faderen dør, og moderen bliver fyret. Der kan overskudsmaden betyde, at moderen stadig kan betale regningerne,” siger Karsten Schiøtz og fortsætter.  

”Hvis vi kan hjælpe sådan en familie, vil vi også hjælpe samfundet. Når man først ryger ned i et hul, er der mange, som ikke kommer op igen, og så skal kommunen ind og hjælpe. Ved at bruge den mad, vi producerer, mere optimalt, sparer vi også på ressourcerne, så der er til de næste generationer,” siger Karsten Schiøtz.

Vi har haft kontakt med supermarkederne, men vi venter stadig på, at de giver grønt lys. De er muligvis bekymret for, om vi som frivilligorganisation kan håndtere maden, så det lever op til fødevarestyrelsens krav, men det kan vi.

Ønske om samarbejde

Supermarkederne bruger cirka en krone pr. kg overskudsmad, de skal transportere væk, vurderer Karsten Schiøtz. Hvis de indgår en aftale med LOFU og lader dem hente noget af overskudsmaden fra de lokale butikker, vil supermarkederne altså både spare penge og samtidig gøre noget godt for de mindst bemidlede i samfundet. Dog er det ikke lykkedes at lave en aftale endnu, fortæller Karsten Schiøtz.

”Vi har haft kontakt med supermarkederne, men vi venter stadig på, at de giver grønt lys. De er muligvis bekymret for, om vi som frivilligorganisation kan håndtere maden, så det lever op til fødevarestyrelsens krav, men det kan vi. Vi er godkendt af fødevarestyrelsen til at gøre det her. Vi har klare procedurer og hører under smiley-ordningen. Vi håber, at de vil være med til det, da det vil hjælpe mange mennesker og spare dem selv for penge.”

LOFU’s mål er at hente overskudsmad i lokale supermarkeder og uddele maden direkte til familier og borgere, der har brug for en hjælpende hånd for at få økonomien til at hænge sammen.