Den sidste tredjedel er forbrugernes ansvar, både de private og de professionelle inklusive deres topchefer! Vi husmødre og professionelle køkkenfolk, HAR hørt, at vores madspild er tåbeligt stort, men der er lang vej fra viden til handling, og i en travl hverdag er det så meget nemmere at lette låget på skraldespanden og lade citronskaller, brødskorper, kålstokke, sjatter af gryderetter, ris, kartofler… forsvinde i glemslen. Skal vanerne brydes hos fl ere end de frelste, skal der være en manual og en præmie: Hvad gør vi, og hvad får vi ud af det? Start med at synliggøre madspildet: Hvad består det af? Hvor meget er der? Saml dagligt og gerne i en uge alt madspildet i beholdere, flydende og tørt for sig. Vej spildet, skriv mængden ned og kassér. Bare denne lille synliggørelse giver mindre spild, men viser også mulige handlinger: Er der mange ubrugte varer? Køb mindre ind! Er der mange tilberedte rester! Lav færre portioner eller fl ere, så de rækker til to gange.

For Resten

Næste skridt er et antal bøtter i fryseren, her samles rester til nye retter lige så nemt som at lette på skraldespandslåget. Enden af tomater i én bøtte, osterester i en anden, pålæg i en tredje, når der er nok, er det tid f.eks. til pizza. Eller saml rugbrødsender til ymerdrys, hvidløgscroutoner eller rugknækbrød. Nettet bugner af opskrifter på restemad, og der er hundredvis af ideer på Forbrugerstyrelsens gratis app ”For Resten”. Brug også mere af råvarerne: Porretop til tærte eller i en wok, persille- og dildstilke til pesto, citrusskaller (økologiske forstås) til marmelade. Til drys i salatbaren eller til fredags TV er det skønt med ristede brødcroutoner og sprøde chips af skræller fra renvaskede kartofler eller gulerødder – gulerodsskrællerne kan også gå direkte i dejen til gulerodsbrød. Hvad er så præmien for besværet? Et meget kreativt køkkenliv og en stor sum penge, som kan opfylde drømmen hos mange både almindelige og professionelle forbrugere og deres topchefer: At købe meget mere økologi og kvalitet!

Restetærte

Det skal du bruge: Bacon, rester af grøntsager f.eks. gulerod, broccoli eller champignon, smør, hvedemel, salt, æg, cremefraiche.

Saml hurtigt en mørdej af 100 g smør, 150 g hvedemel, 1 tsk. salt samt 1/2 æg eller en spsk. cremefraiche.

Mas dejen ud med fingrene i et jævnt lag i et tærtefad. Stik huller i med en gaffel og forbag bunden i ovnen i ca. 5 minutter ved 180 grader celcius.

Skær din bacon i mundrette stykker og snit grøntsagerne. Steg det hele indtil væden er fordampet, ellers risikerer du at tærtebunden bliver svampet. Fordel fyldet på tærtebunden. Dæk med en æggemasse af 3 æg og 1/2 dl syrnet mejeriprodukt pisket sammen med salt og peber. Drys eventuelt med en rest revet ost og bag i ovnen i ca. 30-40 minutter ved 180 grader celcius.

Lækker biksemad af lørdagsstegen /ms-admin/images/435/biksemad.jpg

Skær kartofler og resterne fra stegen i tern. Skær et par løg i tynde både. Svits løgene i olie.

Når de er bløde kommes kartoffelstykkerne i og til sidst kødet. Varm det hele op. Server spejlæg til. Tip: Ketchup, tomatpure eller engelsk sovs giver lige det sidste pift.

Foto: Creative Commons/cyclonebill


Pitabrød med kødsovs

Det skal du bruge: En rest kødsovs, pitabrød, salat, tomat, agurk, peberfrugt eller lignende og evt. cremefraiche, eddike, citron samt sukker eller honning.

Varm kødsovsen op og hak grøntsagerne fint. Bland en dressing af cremefraiche, salt, peber, eddike/citron og sukker/honning. Alle tingene anrettes i små skåle, så man selv kan sammensætte sit pitabrød. Pift det evt. op med nødder fx peanuts.

Tip: I stedet for pitabrød kan tortillapandekager bruges.

Foto: Creative Commoms/Cyclonebill Butterdejssnegle med pestorester /ms-admin/images/435/pesto.jpg

Fordel pesto på tynde butterdejsplader. Rul dejen sammen til en roulade og pensl samlingen med æg. Skær dejen i tynde skiver.

Pensl alle sneglene med æg og bag i ovnen ved 200 grader celcius i 15 minutter.

Tip: Butterdejssneglene kan også laves med forskellige grøntsager eller kød.


Suppe af kyllingeresterne

Det skal du bruge: Kyllingeskrog og evt. rester af kødet. Porrer, knoldselleri og/eller gulerødder. Evt. ris eller pasta.

Brun kyllingeskrog og kød kraftigt på alle sider i en gryde med olie. Kom vand ved, så det dækker. Kog op og skum evt. suppen med en hulske.

Tilsæt salt efter smag og kog i ca. en time. Gerne med de triste dele af porretoppe som smagsgiver. Si suppen. Pil kødstykker fra og skær ud til fyld. Tilsæt evt. ris eller pasta.

Når der mangler ca. 10 minutter af kogetiden for ris eller pasta, tilsættes grøntsagerne fint hakket. Tilsæt kyllingekød og smag til med salt og peber samt evt. en lille skefuld hvid balsamico.

Foto: Creative Commons/Star5112

Fyldt butternut squash

Det skal du bruge: 1 butternut squash, aubergine samt evt. andre grøntsager som tomat eller gulerødder. En kødrest som steg, kotelet, kylling eller bacon. Olie til stegning.

Halver butternut squash og fjern kernerne. Pensl med lidt olie. Lav herefter nogle huller i overfladen med en gaffel. Bag i ovnen ved 180 grader celcius i ca. 40 minutter til frugtkødet er blødt.

Lidt tid inden squashen er færdig skæres auberginen i mundrette stykker. Hvis du har andre grøntsager, kan de også bruges. Svits det hele i lidt olie med kødresten. Krydr ned salt, peber, chili og lidt eddike.

Når squashen er færdig, tages frugtkødet ud og blandes med resten. Det hele kommes tilbage i skallen og serveres med et godt stykke brød.

Foto: Creative Commons/Frédérique Voisin-Demery


Grøntsagsmos med champignon

Hak champignoner. Hvis du har andre brugbare grøntsager liggende, så hak også dem. Kom vand plus en teske salt i en stor gryde og bring det i kog. Kom alle grøntsagerne i vandet og kog på middelsvag varme i ca. 20 minutter, til grøntsagerne er blevet møre.

Hæld derefter vandet fra grøntsagerne og blend det hele med en stavblender. Tilsæt salt, soyamælk/mælk og krydderier efter smag.

Tip: Til denne ret kan stokken fra broccoli eller blomkål også bruges.

Foto: Shutterstock


Krydderurtesalt med persilleresten

Skyl persillen grundigt og dup den tør med køkkenrulle. Hvis du har andre krydderurter kan du også bruge dem.

Blend krydderurterne til det bliver en grøn grød. Bland med groft salt og tør massen i ovnen ved 200 grader celcius, indtil massen er hård og helt tør. Lad den køle af og fyld på glas. Saltet kan mortes eller kværnes før brug.

Foto: Creative Commons/Thor


Fra osterester til rösti

Vask og riv kartofler groft. Bland lidt salt i kartoflerne og vrid væsken af dem i et viskestykke. Bland nu kartoflerne med rester af reven ost og tilsæt peber.

Form kartoflerne til flade bøffer og steg dem gyldne og sprøde i olie på en pande. Hver rösti skal stege 10-15 minutter.

Foto: Creative Commons/See-Ming-Lee


Deller af dåsetun

Det skal du bruge: tunrester, løg, æg samt rasp eller mel.

Hak eller riv løg fint. Bland dem med en dåse tun, 2 spsk. rasp eller mel og 2 æg. Rør det sammen til du får en farsagtig konsistens.

Hvis du har krydderurter liggende, så kan du evt. tilsætte dem fint hakket. Tilsæt salt og peber og lad herefter farsen trække i køleskabet en times tid.

Form små frikadeller og steg dem ved middelvarme.