Vi smider mad ud alle sammen, både os borgere, supermarkeder og virksomheder. Dog er der meget fokus på det i virksomhederne, og ifølge Marianne Gregersen, forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, er det meget forbrugerne, der kan gøre en ekstra indsats. ”I virksomhederne arbejder de virkelig på at blive mere effektive og eksporterer alt det, vi danskere ikke spiser til lande, hvor de spiser det. Desuden udnyttes restproduktionen for eksempel til dyrefoder og biogas. Hver dansker smider i gennemsnit 63 kilo mad ud om året. Endvidere vurderes det, at en familie med to voksne og to børn smider mad ud for 10.000 kr. om året,” fortæller hun og understreger, at vi bliver flere og flere mennesker på jorden, der har brug for mad, så det er vigtigt at undgå ressourcespildet.

Knappe ressourcer

Der er en stigende bevidsthed om at undgå madspild, og undersøgelser viser, ifølge Marianne Gregersen, at hver anden dansker siger, at de har mindsket deres madspild inden for det seneste år, og med den stigende opmærksomhed er det på tide at komme videre. ”Det er mest de ældre forbrugere, der er opmærksomme på at undgå madspild, så vores målgruppe er børnefamilierne. At undgå madspild er slået lidt mere an hos de unge børnefamilier, og det skyldes nok den øgede bevidsthed om knappe ressourcer i form af færre penge, når man stifter familie. Men finanskrisen har også spillet en vigtig rolle. Der er gjort en del op med ’køb og smid væk – kulturen’, og der er en stor motivation ved, at man kan spare penge ved mindre madspild,” siger hun.

4 Indkøbstips

 

 • Det begynder derhjemme
  Kig i køleskabet og planlæg dine indkøb godt. En god indkøbsliste og omtanke er de bedste følgesvende på indkøbsturen, og brug alle dine rester til noget.
   
 • Kig dig godt for
  I supermarkedet skal du kigge dig godt for, når du køber ind. Skal du bruge så mange, som der faktisk er på tilbud – kan noget af det fryses?
   
 • Find gode tilbud
  Mange supermarkeder er begyndt at sætte prisen ned på varer, der nærmer sig udløbsdatoen, men de er helt i orden og kan fryses ned, så I har billig mad til lang tid fremover.
   
 • Spar penge
  Både forbrugere og detailhandlen kan spare mange penge ved at begrænse madspildet. Supermarkederne slipper for at smide ud, og husholdningerne får brugt al den mad, de køber – og kan bruge lidt ekstra på noget andet.