Råstoffer bliver dyrere og dyrere i takt med, at vi bliver flere mennesker på kloden, og vores forbrug stiger. Derfor er det både godt for miljøet og smart for den enkelte virksomheds bæredygtighed, hvis den kan effektivisere forbruget af råstof. Nu viser Erhvervs- og Vækstministeriets initiativ Grøn Industrisymbiose, at én virksomheds rest kan blive en andens gevinst og gøre danske virksomheder mere konkurrencedygtige, fortæller Marie Lehmann, projektleder for  Grøn Industrisymbiose i Erhvervsstyrelsen. ”Mange produktionsvirksomheder har restprodukter, der kan bruges som råstof af andre virksomheder – en såkaldt industrisymbiose. Den gør, at de kan reducere udgifter til at komme af med deres restprodukter. Samtidig vil andre virksomheder kunne få deres råstoffer til en billigere pris. Vi har derfor oprettet Grøn Industrisymbiose for at hjælpe virksomhederne med at finde og udnytte hinandens ressourcer,” siger Marie Lehmann.

Kontakt gennem database

Initiativet Grøn Industrisymbiose tilbyder danske virksomheder hjælp fra en gruppe eksperter og konsulenter til at undersøge, hvilke restmaterialer, der følger deres produktion, og hvilke råstoffer og materialer, de har brug for. Informationen registreres i en database, der så kan sætte virksomhederne sammen ud fra efterspørgsel og behov. ”Det kan være f.eks. være noget så simpelt som et kalkbrud, der pumper vand op, og som faktisk er rent nok til, at det kan bruges i en anden virksomheds produktion,” siger Marie Lehmann. Virksomhederne kan samtidig søge et økonomisk tilskud til at få rådgivning til, om det er teknisk muligt udveksle råstoffer, og om materialet er af høj nok kvalitet for aftageren af restproduktet.

Grøn symbiose boomer

Grøn Industrisymbiose har i øjeblikket over 500 virksomheder i databasen og modtager løbende henvendelser fra alle tænkelige typer produktionsvirksomheder, der gerne vil dele deres ressourcer. Grøn Industrisymbiose arbejder også sammen med Dansk Industri, kommunerne og miljøafdelingerne for at få så mange virksomheder med i initiativet som muligt. Grøn Industrisymbiose kan bidrage positivt til bæredygtigheden af dansk erhvervsliv og til samfundsøkonomien, og blive en del af fremtidens miljøvenlige produktion, konstaterer Marie Lehmann. ”Danske produktionsvirksomheder bruger cirka 25 procent af deres budget på lønninger og op mod 50 procent på råstoffer og materialer. Hvis de kan spare bare halvdelen af deres udgifter på materiale, så er der meget at hente. Vi håber derfor på, at flere virksomheder har lyst et gratis og uforpligtende tjek, for at se om de kan få noget ud af Grøn Industrisymbiose.”