Fremtiden er grøn. Det bliver den nødt til at være, da jordens ressourcer er knappe og befolkningen fortsætter med at vokse. Derfor vil ressourcer også blive dyrere med tiden, og virksomheder kan forvente at skulle leve op til flere og flere bæredygtighedskrav fra samarbejdspartnere, kunder osv. Den gode nyhed er, at grøn omstilling og cirkulær forretningsudvikling også kan være god business.

SMV'erne skal i gang med grøn omstilling

Mange af de store virksomheder er i gang: Arla udvikler højproteinprodukter af valle, der ellers ville være blevet kasseret, og Lego udvikler klodser i bioplast. Men de små og mellemstore virksomheder skal også med på vognen. Der er potentiale for konkurrencefordele og færre drifts- og produktionsomkostninger. ”De mindre virksomheder kan få bedre resultat på bundlinjen eller udvikle forretningen ved at blive en del af den cirkulære økonomi. Den grønne omstilling er ikke kun for store virksomheder og de grønne frontløbervirksomheder,” siger Line Bech, programleder hos Gate 21, en partnerskabsorganisation, der fremmer grøn omstilling i Greater Copenhagen sammen med kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner

Virksomheder skal starte grøn omstilling i det små

Mange virksomhedsledere i de mindre virksomheder har motivation til en grøn omstilling, men for mange kan det virke som en stor mundfuld. ”Man kan starte med det lette og det ukomplicerede som fx energi- og materialeeffektiviseringer, men man skal også overveje, hvor der er et lidt mere langsigtet forretningspotentiale”, fortæller Line Bech. ”Uanset hvor vi kommer hen, så er der nemme gevinster at hente f. eks via energieffektiviseringer og adfærdsændringer i forhold til apparater, belysning eller ventilation. Og så kan man langsomt bygge videre med flere initiativer, som eksempel at gøre sine emballager eller produkter mere cirkulære, så de kan tages tilbage eller genanvendes,” siger Line Bech.

Find de rette samarbejdspartnere

Når der skal hentes inspiration, så er der selvfølgelig brancheforeningerne, men de små virksomheder kan også have fordel af at se nærmere på mulighederne helt lokalt og tage fat i deres kommuner. ”Der er flere og flere kommuner, der har fokus på grøn erhvervsudvikling. F.eks. har Allerød Kommune et grønt virksomhedsnetværk og Frederikssund Erhverv har fokus på cirkulær forretningsudvikling hos deres lokale virksomheder. Vores erfaring er, at det lokale samarbejde mellem kommune og virksomheder kan være vigtigt i forhold til at forankre og fastholde den grønne omstilling,” siger Line Bech.